Almanarre (Hyeres) - Franciaország (2004. október 22 - 29)
(a leírás a www.windsurfing.hu oldalról származik)

Az őszi bágyadt napsütés, enyhe szellő a hazai vizeken nem igazán kedvez a szörfösöknek. Lassan mindenki beletörődik - véget ért az idei szezon. Elpakoljuk a felszerelést a garázsba, nagyot sóhajtva utoljára felidézzük az elmúlt szezon legszebb manővereit, legnagyobb eséseit, legdurvább szeleit, majd újult lelkesedéssel tekintünk a téli sportok felé.

Azonban ha nem bírjuk ki tavaszig szörfözés nélkül, van lehetőségünk olcsón, gyönyörű helyeken eltölteni pár kellemes késő őszi napot. Így tettünk mi is páran, útra keltünk Dél-Franciaország egyik legszebb és legkedveltebb szörfparadicsomába, a Hyeres városhoz tartozó Giens félszigetre, ahol Európa egyik legjobb spotjának tartott l'Almanarre is található.

Október 22-én, egy esős és hűvös délutánon indultunk el, két nagyobb autó volt a szállítójármű, ketten pedig egy 205-ös Peugeot-ban vágtunk neki a közel 1600 km-es útnak. Az esti indulás ésszerűnek bizonyult, mivel néhány kényszerpihenő és egész éjszakai vezetés után a kora délutáni órákban érkeztünk meg Hyeres-be, így volt lehetőségünk szemügyre venni a spotot. A szállás egy kellemes és viszonylag olcsó apartman volt, ettől kb. 30 méterre volt a félsziget keleti partja, ahol több kilométer hosszú homokos plázs várja a lelkes szörfösöket. Ez az oldal rendszerint a hullámos, erős szél esetén 1.5 - 2.5 méter magas hullámok is kialakulnak, remek rámpákat alkotva kezdőknek és haladóknak egyaránt. A szél is rendszerint onshore (part felé fújó), így biztonságos is. A félsziget nyugati oldala rendszerint a sima víz, a speed és a freestyle szerelmeseinek kínál kiváló száguldási és gyakorlási lehetőséget. A szél itt általában offshore (parttól elfújó), tehát vigyázzunk, milyen messze szörfözünk a parttól, mert könnyen bajba kerülhetünk, ha elfáradunk, vagy tönkremegy valami a felszerelésen.

A víz kellemes 20-22 fokos volt, a levegő úgyszintén, így ideális szörfös környezetbe csöppentünk pálmafákkal, mediterrán kultúrával és kitartóan fújó keleti-délkeleti széllel. A megérkezés utáni első nap rögtön célba vettük a hullámos oldalt, a stabil 4-es keleti szél és a kis hullámok ideálisnak bizonyultak a "bemelegítésre".
Második nap én és Matto célbavettük a másik oldalt, ahol épp teszt napok voltak, így 5 Euróért próbálgatta Matto a 2005-ös felszereléseket. Én maradtam a jól bevált F2 - Arrows párosításnál, és a kifújt 4-5-ös offshore szélben egész délután siklottunk és freestyleoztunk. Ezen az oldalon, ha szép idő van, elég sok a szörfös, de a nagy tér miatt abszolút nincs zsúfoltság. A part 2-3 km hosszú, és szinte bárhol vízre lehet szállni.

Harmadik és negyedik nap kicsit gyengébb volt a szél, ezért a félsziget felfedezésével voltunk elfoglalva, esténként pedig "fergeteges" bulikat tartottunk. Ötödik nap aztán megérkezett a brutál szél, sajnos esővel, de ez senkit nem zavart. Én délelőtt a sima vízre mentem, ahol 1-2 ember próbált megbirkózni a part mellett kissé pöffös, beljebb egyenletesebb 6-8-as széllel. Mivel 5.8-as vitorlát vittem, néha kicsit túl voltam vitorlázva, de a gyengébb szakaszokon a szél ideális volt az ugrómanőverekre, így sikerült is kora délután első egykezes spock-omat beállni. Ezután hirtelen elállt a szél, és villámlani kezdett, ezért összeszedtem a felszerelést, és visszaautóztam a hullámos oldalra a többiekhez. Időközben újra beerősödött a szél, a hullámok néha elérték a 2-2.5 méteres magasságot, Matto kapott is az alkalmon, és megejtette élete első frontloop próbáit. Legtöbben 4-es vitorlákkal száguldoztak, a part mellett megtörő hullámokon gyönyörűen lehetett a wave-szörfözés kevésbé élvezetes fajtáját, az onshore szeles waveriding-ot gyakorolni. Nap végén elég fáradtan, de rengeteg élménnyel mentünk aludni. Utolsó ott töltött napunkon délután ismét befújt egy erős, 6-7-es déli szél, ami teljesen sideshore irányú volt, és rövid, de meredek hullámokat keltett. Kissé elcsigázva, de vízre szálltunk, és kiélveztük az utolsó szörfös nap minden pillanatát.

Hyeres-ben egyébként található több hatalmas szörfbolt, leginkább a La Bergerie-ben található Welcome Surfshop-ot ajánljuk nézelődésre (és vásárlásra, ha rengeteg pénzed van :))…). A félsziget közepén található egy nagy tó, ahol flamingókat lehet csodálni az unatkozóknak. Hyeres városban pedig rengeteg a szupermarket, benzinkút, tehát könnyedén beszerezhető bármi, ami kell. Maga a környék igényes és gyönyörű, igazi mediterrán hangulatú tengerparti város.

Aki tehát unja a hazai fagyokat, szélcsendet, keljen útra Dél-Franciaországba, ahol ősszel és tavasszal is remek szélviszonyokban és gyönyörű környezetben enyhítheti elvonási tüneteit.La Bergerie


L'Almanarre


La Bergerie


Óriási szörfbolt
További info: Horányi-Névy András, HUN-999, F2-Arrows, BBS