Bol - Brac - Horvátország (2000 augusztus vége)

Bol, Zlatni-rat


Horvátország, közép dalmácia, Brac szigetén leledzik Bol, azon belül Zlatni -rat, a népszerü fürdőhely. Kibaszott jó a surferek számára - az erős kifejezésért elnézést, de én ilyen erős szeleket (átlag 5-6) nagyon ritkán láttam ilyen egyenletesen tombolni. A tengerpart igaz nem homokos, de nem is sziklás, hanem a kettő közti átmenet. A hely adottsága szerintem, hogy a sziget 778 m magas Vidova hegyéről lezúduló szél nagyon is felerősödik holott a sziget másik oldalán (Supetar) éppen csak hogy 2-3 körüli a szél.
Tehát nem túlságosan szélsőséges időjárási körülmények közt is alkalmas surfolni.
Hullámok nemigen vannak, ez talán a nem nyilt tengernek köszönhetö, de az ügyesebbekenek ez ugye nem akadály a kezdőknek mint én pedig pont frankó. Ruhát feltétlenűl vigyetek és egy gumicipő sem árt ha elsodródtok (sziklás part), mert én mindig máshol kötöttem ki. Kölcsönzö is van nagyon jo felszereléssel és olcsón. (kb. 3000/óra). A helyet nem lehet eltéveszteni (Zlatni-rat), mert a hegyről lejövet a szerpentin utakról lehet meglátni a benyúló partnyelvet....azért az utat is nézzétek lásd. a szakadékokban lévő autók.

Ilyen szélben startkötelezni nemigen lehet, viszont a (mély)vizből indulás, kiválóan lehet gyakorolni. Saját részemről egy 6.3 vityo és egy 110 literes deszkával nyomultam, néhol fantasztikus sebességgel (beszitál a deszka), néhol meg a fáradságtólcsak kapszkodva a deszkába lebegve, sodrodva a vizen. A fejemre is vigyázhattam volna mert ugy fejbevágott a vitorla hogy most is van még egy kis pukli a homlokomon.(szóval csak óvatosan, vagy mentőmellénnyel)

Supetar

Egyébként a szállásom Supetarban volt a sziget északi oldalán, (ott is elkaptam egy kis szelet) amit a bor inyenceknek és a rák, homár és kagyló zabálóknak nagyon ajánlok, be fog jönni. Ne a kikötőkben keressétek a jó ivó, és kajáló helyeket. Splitben meg ötösével járnak a facér (szép, fiatal) lányok, persze nyomulnak a helyi diszkóban, de Split is megér egy mulatozást. (Diocletianus-palota)
Ilyen szélben, nagyom kifárad az ember tehát aki ezt az utat és surfözést három napra tervezi hát azt biztosan kemény fából faragták, vagy az asszony vezet mint Schumi.
Egyébként keményen látszik az utószezon, de aki nem inni megy, hanem surfözni annak úgyis mindegy.
Brac szigetén a vendéglátás csillagos ötös, hajnal négykor hamár csak te ülsz egy üveg borral az asztalodnál akkor sem fognak kidobni, csak itatni kell a személyzetet. Egyébként a horvát és az angol nyelv a menő arrafelé, de megértik az embert, mint a haverod az Activity társasjáték közben.
Bol igazi surf álom - mármint ami a surf-ot jelenti.

További info: Gyuri, papacsek@mail.datanet.hu