Coverack - Cornwall - Anglia (2001 július 15-22.)

Szél, tapasztalat:

8 napból 5-ön 5-6 Bft szél, 3-on 2-3 Bft.

Spot:

Coverack

Egy szörfiskola/kölcsönző az óceánparton, Cornwall délkeleti részében. Az öböl fekvése Keleti, az uralkodó szél pedig Északnyugati, ami azt jelenti, hogy általában az óceán felé fújó szél van sima vízfelszínnel.
Az öbölbe néhanapján fókák és delfinek is betérnek.
Az öbölben kisebb, az öböl kijáratánál már nagyobb a szél, ami ideálissá teszi a helyet mind a kezdők, mind a haladók számára.
A kezdőknek túl szeles napokon (5-6 Bft) a szörfiskola egész napra a közeli (kb. 25 km) Stithians víztározóhoz (Anglia legszelesebb víztározója) megy, ahol biztonságosabbak a körülmények ill. nem áll fenn az elsodródás veszélye.
Egyébként mindkét helyen motorcsónakos "felvonó"/ mentőcsónak üzemel az elsodródott ill. kezdő szörfösöknek.
A levegő a legmelegebb nyáron max. 25 C, a víz kb. 18 C. Lehet saját felszerelést is vinni, illetve bérelni, a szörfiskola díjában benne van az 5 milliméteres ruha, mellény, bukósisak és a tudáshoz és igényekhez mért választott felszerelés.
A hely leginkább azoknak való, akik kifejezetten szörfözni mennek, ugyanis a szörfiskola nagyon bensőséges családi légkört alakít ki a több napig ott tartózkodók között.
Ezek mellett azért kirándulásra is van alkalom, bár az angol időjárás néha elriaszthatja ettől a naiv magyar kirándulókat. Mindenesetre esőkabát kötelező.
Ajánlatos a szörfözést előre lefoglalni, mert 2 tanár csak max. 12 szörföst fogad egyszerre, vagyis főszezonban elég nehéz helyet kapni.

Szállás:

Tregwenyn Guest House

A szörfiskola is szívesen segít a szálláskeresésben, de egyénileg is szervezhető. A weblapjukon ajánlanak néhányat mindenféle szinten (camping, Yough Hostel, Hotel, apartman, stb.) kb. 18 fontért már reggelis kétágyas szobát lehet kapni.

Utazás:

 

Budapest-London, majd vonattal a Paddington Stationról - Redruth-ig. (Bérelt autóval is jó, de mi nem úgy mentünk) Nagyon rendesek, mert igény esetén a szörfiskolából valaki kijön a vonattal érkezőkért a Redruth-i állomásra.
A vonatjegy Londonból kb. 25 ezer Ft körül van személyenként.

Ami még hasznos:

A kis falu (Coverack) tényleg az Isten háta mögött van, még bankautomata sincs benne. Viszont hitelkártyát a nagyobb kiadásokra elfogadnak, de azért érdemes KP-t is vinni. Különösen vonzó azoknak, akik ki akarnak kapcsolódni a forgatagból. Autóval persze el lehet menni a közeli városokba. ha mégis hiányozna a nyüzsgés. Magában a faluban van számos étterem, és egy kis közért. Ha az ember ki sem mozdul, akkor is meg lehet oldani az étkezéseket. Weblapjuk: www.coverack.co.uk

További info:

Tolnai Nóra, Tolnai.Nora@translatorteam.com