Karpathos - Görögország (2009. június)

Hely:
Karpathos: Kréta és Rodosz között félúton található, turisztikailag még nem túl felkapott sziget. A görög szigetek egyik legszelesebb helyeként vált ismertté, ezért is itt rendezik meg minden évben a PWA speedsurf versenyeket. Kijutás leginkább Bécsből Air Berlinnel, Athénből Olympiccel, vagy Rodoszról komppal. Na és a bullshit után a valóság ;) 2009 júniusában egy hónapot töltöttem itt. Ennek az időszaknak a tapasztalatai:

Szél:
Az É-ÉNY-i offshore szél meglehetősen pöffös. Ha fúj, akkor fúj mint állat, általában 8Bft körül. Mérni meglehetősen nehéz, mert a parton annyira pöffös, hogy a műszerek 2-9Bft között mindent mutatnak fél percen belül. Ha nem fúj, akkor viszont semmi szél. Nincs átmenet a kettő között. 2009 júniusában kb. 12 nap nem volt szél (0Bft) a többi nap meg a szokásos 2-9Bft fújt ezerrel. (Állítólag 10 éve nem volt ilyen, hogy ennyire szar legyen a június)

Spotok:
Három öböl van, a leghíresebb a Devil’s bay, ettől délre van a Gun’s bay és a Chicken bay. Mindhárom a reptérhez nagyon közel van (Chicken Bay-ba kézzel át tudod cipelni a cuccot a reptérről), viszont a várostól, normális éttermektől, bároktól és supermarkettől kb. 12 km-re vannak. Van pár pályaszállás apartman, ahol lehet, hogy kaját is adnak, de akkor a nightliferól lemondhatsz. (A Chicken Bay-ben és a Gun Bay-ben van egy-egy étterem) A reptér környékén alig van valami és elég puszta a tájkép is. (A sziget többi részén egyébként vannak gyönyörű beachek!)

Devil’s bay:
Off-shore wind, talán itt kevésbé pöffös mint a másik két öbölben, de ha a parthoz közel mész itt is bajban leszel. A víz gyorsan mélyül, leginkább choppy ebből kifolyólag, mert nem tudsz olyan közel menni kényelmesen a parthoz, mint pl Prasson. Szerintem speed-surfre jó. Kevés freestyler volt. Leginkább a sörhasú németek használják az általuk úgy kedvelt laydown jibe gyakorlásra. Itt a leggyakoribb vitorlaméret 4.2 körül volt. De gyakran előkerültek a 3.7ek és a kisebb vityók is. Deszkák 70-90L között mozogtak leginkább. Rendes hullám nincs, így chop-hop, meg speedloop lehetséges. Erős szeles freestylre is jó lehet, ha valaki szereti a pöffös szelet. Itt a Chris Schill Pro center van, amit nem ajánlok senkinek, mert egy köcsög az az ember. Lehúzza a vendégeit is, promo vitorlákat fog be és a raktárában tárolja az új deszkákat ahelyett, hogy kitenné a kölcsönzőbe, hogy a szezon végén újként adja el azokat. A cuccok egyébként rendben vannak a stationnél. Ja! Amit utáltam: 20as fix trapézkötelek vannak!! nevetséges… és cserélgetni esélytelen, mert az összes vityót bummal tárolnak!

Gun’s bay:
Ez eggyel a Devil’s bay alatt van, kb. ugyanaz a spot, itt van egy benyúló zátony, ami mögött a sima vízen lehet freestylozni. Szintén pöffös szél és leginkább choppy mélyvíz. Itt a Club-mistralnak és a Soultravelsnek van szörfcentere. Ezeket nem ismerem, csak annyit, a Soultravels svájci csapat elég lazának és jófejnek tűnt. Kevés cuccuk van, kevés vendéggel, de jó hangulattal.

Chicken bay:
Ez a tanuló és egyben a legsimább vizű freestyle pálya, itt van egy kb. 20-30 méter széles rész, ahol van sekély víz. Viszont ez rögtön a reptér hangárjai mögött van, így irtózatos pöffös genya szél van. Dominique Schöntal freestyler gyerek itt edz általában 2 hónapot nyaranta, hát nekem legalább 3 nap volt míg megszoktam ezt a pöffös szelet. Az öböl amúgy kicsi és mindhárom centernek itt van a tanuló bázisa, így főszezonban nagyon zsúfolt. Itt talán 1 Bft-al kevesebb szél van, mint a Devil’s bay-ben, így itt az átlagos vitorla méret 4.7 volt.

Karpathos térkép

Karpathos szerpentin

szélcsendes beach

Karpathos Devils Bay

Freestyle surf spot Chicken Bay

Chriss Schill Surf Center Karpathos

Devils Bay

Karpathos hegyi faluTovábbi info: MarciGold

Chickens Bay