Psalidi Beach (Kos) - Görögország (2003. augusztus vége-szeptember eleje)

Szél, tapasztalat:

Norbi 2002-es leírását végigolvasva, inkább csak kiegészíteném a Psalidi Beach-ről írottakat.
Tényleg jó hely kezdőktől haladó szörfösöknek, mert délelőtt nem fúj annyira a szél és a szörfcentertől kb. 50 méterig van egy kis szélárnyék is - ami a 7-es szélben inkább csak 5 méter :-). Bár nyáron nehéz szélmentes hetet kifogni, azért érdemes kikérni Norbi (E-mail: hcwindsurfer@freemail.hu) véleményét, mert vannak megfigyelései amiket az elmúlt 4 évben szerzett Kos-on, és telitalálatok (pl. hogy minden szeptember elején jön 7-8-as szél).
Nekünk a 11 nap alatt (augusztus vége - szeptember eleje) 8 nap siklás jutott, ami szerintem nagyon jó arány. 2 nap mentem 7m2 körül, másik két nap még a 4.2m2 is néha nagy volt, egyébként pedig olyan 5.4-5.7m2 volt a jellemző (85 kg-ra). Hullámok: 70 cm - 2 méter.
Összességében: máskor is visszamennék.

Spot:

Big Blue Surfcenter

A center nagyon korrekt: Skate, Cross (2004-es modellek is!), és E-ray Fanatic deszkák 90-170 literig (2002 és 2003-as modellek) és vannak kezdőknek 200 literes GO deszkák. Én egy 112 lityós Skate-be szerettem bele, nagyon stabil volt perdüléseknél. A vitorlák mind NeilPryde (Expression, Supernova, RAF Jet, 2002-2003-as modellek), 4.2 - 7.5m2-ig és volt alkalmam mind a két végletet kipróbálni.
A team egy része magyar: Kriszti-Ildi-Norbi és Vento (a magyar labrador vizimentőkutya ;-) és tényleg nagyon jófejek és flexibilisek voltak. Jövőre még ott vannak.

Szállás:

Hotel Oceanis

Mi ebben a hotelban voltunk, rettenetesen szép környezet, saját strand és minden zöld (ellentétben a szigettel). Lényegében ehhez a szállóhoz tartozik a szörfcenter. Kaja nagyon jó. Egyetlen hiba: szomszéd hotelben minden este 9-től 12-ig hangos zene -> megoldás: el kell menni bulizni. Egyébként 5 km-es körzetben csak szállodák meg apartmanházak vannak, szóval azt lehet találni.

Utazás:

-

-

Egyéb hasznos:

Kos város nagyon szép, meg nyüzsög és kb. ennyi. A sziget kopár, látnivaló nem túl sok (pl. Asklepion: a világon az első "kórház a város szélén"). 1 hétre ideális, mert szélcsendesebb délelőttönként meg lehet nézni és nem vonja el a figyelmedet a szörfözéstől ;-) Viszont: Rodosz 2 óra hajóval, Bodrum (Törökország) pedig 35 perc! Egynapos kirándulásokra teljesen jó.
További info: Géza, geza@enzim.hu