Naxos - Görögország (2009. július-augusztus)

Hely:
Paros mellett, Mykonostól délre található, leginkább family islandként emlegetik, mivel sok görög, olasz és mindenféle skandináv országból érkeznek ide családok. Idén itt rendezték az EFPT októberi futamát, így talán már hallottatok róla. Kijutás leginkább Athénből komppal. Alternatív lehet charter Santorini-be vagy Mykonosra és onnan komppal. Na és akkor a lényeg:

Szél:
Ugyanaz a Meltemi fúj itt is, mint Paroson, Mykonoson. 2009 július-augusztusban általában 5-6Bft fújt, a leggyakoribb vitorla a 4.7 volt. Július és augusztusban összesen kb. 1-1 hét volt szélmentes, a többi nap, minden nap lehetett menni. Szeptembertől kezdett gyengülni és megbízhatatlanabb lenni a szél, ekkor inkább 5 fölötti vitorla volt a leggyakoribb. Idén a szélnek nem volt kiszámítható ritmusa, néha reggel fújt, nap közben általában erősebb volt és nagy ritkán este fújt be.

Spotok:
Igazából három híresebb spot van a Lagúna, ami a St. Georgios beach alatt van, Hora-tól, a fővárostól kb. 15 perc sétára, Plaka beach, ami egy több 10km hosszú homokos part a sziget nyugati oldalán. Ez a spot kb. 9km-re van a fővárostól és végül Mikri Vigla, ami még a Plaka-tól is délebbre van, ez kb. 17km a fővárostól.

Lagúna: (St. Georgios beach alatt):
Hora nevű fővároskától gyalog kb. 15 percre érhető el a szörf Lagúna, ahol csak szörfösök vannak, mivel a kite kitiltva a reptér és az elektromos felsővezetékek miatt. A Lagúna nagy előnye, hogy direktbe kapja az ide É-ÉK irányból fújó on-shore szelet, így rendkívül EGYENLETES SZÉL van! A Lagúna kb. akkora, mint Prasson a speed öböl azzal a különbséggel, hogy majdnem mindenhol leér a lábad. A freestylera való simavízes rész is rendkívül nagy, itt térdig érő tükörsima speed víz van. A Lagúna többi részén choppy víz, de itt se vészesek a hullámok, mivel az egész lagúnát egy korallzátony veszi körbe. A zátonyon van egy kijárat, amin keresztül ki lehet jutni a hullámok közé, ahol szeles napokon 2-3 méteres malacok is voltak, de azért ez elég ritka volt. Mivel a Lagúnában összvissz két center van, így el lehet férni. Nagyon tudom ajánlani családos utazásnak is, hiszen a St. Georgios beachen homokos sekély víz van, ahova gyerekkel is lehet menni és távcsővel még a papát is lehet látni lent a Lagúnában csúszni, ami gyalogtávolságra van.

Plaka beach:
Ide már side-offshorként fúj ugyanaz a szél, ezért a part közelében pöffös, gyenge szél van. Elég messze ki kell menni, hogy használható szél legyen, ahol csak choppy mélyvíz van. Nem ideális terep na…

Mikri Vigla:
Az egyetlen kiteozásra alkalmas spot a szigeten, így itt vegyesen vannak a szörfösök és a kiteosok. Itt side-onshore szél fúj, ami elmondások szerint kb. 1 Bft-tal erősebb, mint a St. Georgios beachnél levő Lagúnában. Leginkább choppy mélyvíz van, de egy kis öbölben és egy kis sziget alatt van freestylera alkalmas sima víz is. Itt rengeteg pályaszállás apartman van, sok a lakókocsis is, az éjszakai élet viszont olyan Prasso jellegű lehet… nincs igazán szórakozóhely. A lokálok általában akkor jöttek le ide, ha a St. Georgiosnál nem fújt eléggé.

Naxos Lagúna surf spot

Naxos Lagúna spot

Mikri Vigla

Mikri Vigla spot


További info: MarciGold