Porto Pollo (Szardínia) - Olaszország (2004. május 1 - 9)

Szél, tapasztalat:


A hosszú utazást kipihenve egy kora tavaszi nap fogadott, hőségről szó sem volt, sőt ez a későbbiekben még rosszabbodott és esősre váltott. Ezen a napon vasárnap, este mentünk keleti szélben kb. 1-2 órát 6.4m2-es vitorlával.
Hétfőn bejött az a kegyetlen erős nyugatias szél amit jósolt a www.windguru.cz. Délelőtt 3.6m2-es vitorlával lehetett nyomni, a 4.5-es már mindenkinek nagy volt. Délutánra elállt és esett az eső.
Kedden nem fújt semmi, ennek örömére és kihasználva az átmeneti napos időszakokat megnéztük a Capo d'Orso-t (Medveszikla) Palauban és mellette egy erődöt ahova nem lett volna szabad bemenni.
Szerdán 5.5m2-rel lehetett szörfözni kb. 2-3 órát aztán eleredt az eső ismét. Délután még Porto Cervo városkát látogattuk meg szemerkélő esőben.
Csütörtökre igértek komoly szelet, ez a délelőtti eső után - mely alatt Santa Teresa-t néztük meg - ki is alakult. Átmentünk Vignola-ra, ahol igen kellemes látvány fogadott. Hatalmas hullámok, erős szél. 4.5-es 5.4-es vitorlával mentünk, fantasztikus élmény volt, a hullámok 3-4 méteresek is lehettek. Ehhez hasonló dél-nyugati szélben az innen 5 km-re található Rena Majore is állítólag jó wave hely.
Péntekre a szél mérséklődött, 6.4-gyel mentünk 1-2 órát, a maradék időben esett az eső ill. Palauban a piacon jártunk.
Szombatra az idő sokat változott, kisütött a nap is, de a hőmérséklet nem ment aznap sem 16 fok fölé. Viszont a szél erős volt: 3.6-4.5 vitorlákkal lehetett menni. Az ilyenkor tükörsima-vizes keleti oldalt választottuk, mivel hasonló körülményeket idehaza nemigen lehet találni. Délután 5-ig szörföztünk ,aztán indulni kellett.
Összességében a 7 napból 6-on tudtunk szörfözni, főleg dél-délnyugati szélben, igaz néha csak 1-2 órát.

Spot:

Porto Pollo

Az öböl tökéletesen védett homokos beach, elsodródni nem lehet. Az egyik oldal tükörsima, a másik kissé hullámos. Keleties és nyugatias szélben egyaránt lehet itt szörfözni.

 

Vignola, Rena Majore

Könnyű wave hely. Ez azt jelenti hogy nem bukóhullámokon kell bemenni, de beljebb mégis megtapasztalhatók a nagy hullámok közti élmények. A szél sideshore, a hullámok pontosan szemből jönnek.

Szállás:

Residence Angolo Azzurro

A szállást itthonról (Vista) intéztük. Két négyágyas apartmanban laktunk kilencen szombattól-szombatig apartmanonként 51.400 Ft-ért.

Utazás:

kb. 24 óra (kb. 1100km) Szombat hajnali 2-kor indultunk Fonyódról. Körmend, Graz, Tarvisio, Firenze érintésével délután 3-ra értünk Pisa-ba (950km). Livorno innen kb. 20 km, a komp este 9-kor indult és vasárnap hajnali 2 körül ért Golfo Aranci-ba. Innen kb. 1 óra szerpentin vezet Porto Pollo-ba, egészen pontosan a Residence Angolo Azzurro apartmantelepre.
Szombat délután 7-kor indultunk Golfo Aranci-ba a komphoz. Este 9-kor indult és vasárnap reggel 7-kor megérkezett Livorno-ba. Egész nap autóztunk és estére hazaértünk.
A kompjegy a Corsica Ferries-nél 1 autóra és 3 főre 186EUR+3000Ft volt.

Ami még hasznos:

Az egész út 77.000Ft-ba került fejenként (komp 17.000Ft, benzin+autópálya 22.000Ft, szállás 12.000Ft !!!, kaja+egyéb 26.000Ft) .
Érdemes volt Palauban megnézni a Capo d'Orso sziklát és a várat, a Costa Smeraldán Porto Cervo-t. Az eper ilyenkor elég olcsó, minden más gyümölcs drága, az élelmiszerek nem annyira vészesek. A május eleje erősen előszezon, később többen lehetnek és az árak is biztosan magasabbak.

Video:

s2004k.avi, 3.5MB (letöltés jobb gomb, cél mentése)Kis csapatunk túra közben

Residence Angolo Azzurro

Isola dei Gabbiani

Capo d'Orso

Homokdűnék között szereltünk

Tirszin Jani

Torma Sanyi

Holló 5.5m2

Gyakran ilyen idő volt

Vignola, wave spot

Vignola, Jani, Holló, Gallus

Holló 4.5m2


Holló 3.6m2


Gallus 3.6m2

Eper 4.5m2

Fél-csoportkép

További info:

Hollósi Péter, hollo@uze.net