Prassonisi - Rhodos - Görögország (2006. szeptember 9-16.)

2006 szeptember 9-16-ig 1 hétig voltunk ott. Bár már vannak leírások, néhány hasznos dolgot összeszedtem, amit jó lett volna ha előre tudok.

1. Összköltségek: ketten mentünk az asszonnyal. Wizzair repülőjegy 100 ezer, transzfer 2X40 Euro, szállás (Oasis hotel, nagyon tuti) 420 Euro 7 éjszaka félpanzió, szörfbérlés 216 Euro (ketten használhattunk egy deszkát ill. akármilyen vitorlát), összesen 2 személyre: 300 ezer ft.

2. Spot: hát nem egy felemelő érzés megérkezni. 5 épület, homoksivatag, szétszórtan lakókocsik, sátrak, vadkemping. Infrastruktúra igen halvány, nincs bankomat, kártyával nem lehet fizetni (csak a Procenterben és az Oasis hotelben is, ezen meglepődtünk). Tökmindegy hol laksz, előbb-utóbb minden csupa homok lesz. A wave spotot nem próbáltam, durvább mint a Balcsi déli part, nagy szélben nem könnyű bejutni, és majd fél kilométer szörfcucc cipelés is szükséges (60-70 km-es szél ellen). A síkvizes helyen a szél elfújó, de azért beljebb jó bányatavi hullámok jönnek össze, igaz kicsit sűrűn és a tömegsportnak köszönhetően időnként rendszertelenül. A talaj homokos, nem kell cipő, hallani egy-egy tüskébe v. halba lépésről, de gyorsan gyógyul. Lassan mélyül, pl. wasserstartot tanulni igen jó. Baywatch figyeli a bajba jutottakat, eddig mindenkit kihúztak. A szél kissé pöffös, a déli részen erősebb.

3. Kölcsönzés.: 3 szörfkölcsönző van, egy osztrák és két lengyel. Angolul mindenki beszél és interneten elérhetők. Az osztrák cég drágább, ott inkább európaiak voltak, a lengyeleknél meg magyarok és hihetetlen tömegben lengyelek. 180 Euro körül van 1 hét deszka+ rigg. A cuccok tavalyiak és az idény végére lestrapáltak, pl. nekem kissé csúszott a sós vízben a cucc. Időnként kissé elborult az agyam, íme néhány indok miért fogunk ezentúl csak saját cuccot vinni: - csúszik a deszka, a papucs mögötti rész feltörte a lábamat willy skippernél, azóta is sebes. - a North bummok hihetetlen konstrukciós hibákkal rendelkeznek, rendszeres volt a lecsúszás az árbocról, egyszer a farkasfogat is elhagytam a tenger közepén, nem is beszélve a trapézkötelek szakadásáról. - csak 10-től este 6-ig vannak nyitva, lemarad az ember a reggeli és esti szelekről, ráadásul ilyenkor még az „ezer paraszt” sincs a vízen, hogy egy korábbi írásból idézzek. Tényleg hihetetlen tömeg gyűlik össze félművelt freeriderekből, csak veretnek becsukott szemmel és összeszorított fogakkal. - nyitáskor a szokásos tülekedés a megfelelő méretű vitorlákért, napközben ugyanez, képesek életükért küzdeni 3.7-es vitorlával a 300 literes deszkán 7-es szélben, csak nehogy oda kelljen adniuk.

4. Saját cucc szállítás, tárolás: A Wizzair semmit se kért a túlsúlyos és túlméretes cuccokért, ezt sajnos nem tudtam előre (telefonon kár érdeklődni, egy impotens szemüveges hivatalnok fogalmatlankodik és hajtogatja a szabályzatot). A transzfert mindenképpen ki kell fizetni a reptér és Prassonisi közt, elvisznek a kölcsönzők v. magyarok is. A kölcsönzőknél javasolt cucctárolás röhej: ugyanúgy bevághatod a porba a rigget, esetleg kuncsorogatsz édesvízért hogy lemosd: felesleges mert úgyis homokos lesz azonnal és az édesvíz is enyhén sós. Ez egyébként 50-80 Euro egy hétre, transfer free from and to airport. Aztán cipelheted a partra 200 métert, ők is traktorral vontatják ki az egész banzájt reggelente. Másrészt kis pofátlansággal a hotelben is elrejtheted a cuccot, nemigen lopnak.

5. Vadkemping: hát ezt aztán senki sem ellenőrzi, tökmindegy mivel állsz ki oda: lakókocsi, sátor, boardbag… A bokrok közt egész helyes törzshelyek alakultak ki, és a szemetet ill. egyéb illatos dolgokat elfújja a szél v. befedi a homok. A magyar különítmény sem biztos hogy teljes legalitásban sátorozik a sivatag közepén ( na jó, volt egy lakókocsi is).

6. Hotel: nem volt olcsó, és mi valami csoda (vagy a márciusi foglalás) miatt csak 60 Eurot fizettük 78 helyett naponta 2 személyre. De a reggeli és a vacsora tényleg elég volt, plusz költséget némi csoki és innivaló jelentett.

7. Szél: első nap 5.8 délután, aztán vasárnap 3-4 Bft, este már erősödött csak bezárt a kölcsönző. Aztán reggel 4.7, délután 3.7 is kitépte a karomat, nem nagyon tudtunk menni. Ezt követően 4.0-5.0 közt még négy napig, délelőtt időnként 5.7. Akik előttünk is ott voltak azt mondták 3-4X tudtak menni előző héten. Amúgy csak a magyarok freestyle-oztak, a köznép már egy duckjibe-nak is örült.

8. Tanulságok: drága. Saját cuccal és némi pofátlansággal 60 ezret spórolhattunk volna, de még így is húzós, lehetne helyette új deszkát venni. Érdekes, az asszony sokkal jobban élvezte, akar menni jövőre is (mondjuk wasserolt elég sokat, meg száguldozott is papucsokban). Deszkát nemigen lehet venni a szezon végén, lestrapált cuccok, néhány 100 literes Naish Playmate nézett ki jobban 350 Euroért, 2005-ös modellek. A 115 litereseknek többszörösen be volt törve az orra, ugyanez igaz a Fanatic Skate-ekre is.

 


Prasonisi beach


További info: Haulik László, alias Slajder