Szardínia - Olaszország (2006.09.10-23)

Útvonal: Debrecen-Bp.-Rédics-Fernetti-Velence-Firenze-Livorno kb. 1.350 km.
Tankolás, üzemanyagárak (gázolaj!): Itthon 273 Ft/liter, Szlovéniában 0,999 EUR/ liter, Olaszországban 1.12 – 1.2 EUR/liter
Autopálya: Itthon az ismert 4 napos matrica, Szlovéniában több tételben összesen kb. 8 EUR/irány, Olaszországban összesen 22 EUR/irány, itt viszont ízlés szerint ki lehet kerülni a fizetős szakaszokat. Szardínián nincs fizetős út, viszont Olbiától egészen Cagliariig dupla sávos autóúton lehet közlekedni.
Komp: Több hajóstársaság közül lehet választani. Én végig néztem mindet, a legolcsóbb a Sardinia Ferries, augusztusban lefoglaltuk (tehát kb. 1 hónappal előre), így 137.- EUR volt oda-vissza 1 normál méretű autóra, 2 főre + 1 kutyára. Megjegyzem az állatért teljesen felesleges volt 5 EUR-t fizetni, mivel senki sem ellenőrizte, hogy vajon a fedélzeten tartózkodik-e. A többi átkelés kb. 40 EUR-al többe került volna. Az átkelés időtartama 6 óra volt, ezt azért jegyezném meg, mert néhány évvel ezelőtt még 11-12 óra volt az etap, úgy látszik fejlődik a technika, sikerült gyorsabb hajókat beszerezni. Figyelem! Menet közben az autóhoz nem lehetséges lemenni, tehát felszállás után érdemes minden szükséges holmit felvinni a fedélzetre.
Szállás: Mivel a szeptemberi időjárás még igen kedvező, illetve a költségvetési keretek sem engedtek mást, mi kempingben laktunk. Délen egy Porto Tramatzu kempingben húztuk meg magunkat, 2 ember + sátor + auto + háziállat 19.- EUR/éjszaka volt. Északon Porto Pollon az Isola dei Gabbiani nevű kempingben laktunk, más számfejtés alapján, de ugyanúgy 19/nap volt a szállás. Itt csak fejenként számoltak, 9,5 EUR/fő/nap. A délen található kemping tök ideális kempingplacc, sok fával; ez egyrészt árnyékot biztosít, másrészt védi a sátrat a széltől. Az északi kempinget inkább csak „haladóknak” ajánlom, bár a környezet idilli (maga a kemping 1 kis szigeten található, ahová egy mesterséges töltés vezet át a szárazföldről), viszont a fák max. ember magasságúak, ezek aztán a széltől alig óvnak, 6 bft. szélben pedig érdekes dolog sátorban tölteni az éjszakát.
Spotok: miután túránk időpontja előre le volt fixálva, kint tartózkodásunk első szakaszára pedig dél-keleti (szaknyelven sirocco) szelet ígértek a megfelelő hírcsatornák, így áthajózás után azonnal megcéloztuk a sziget legdélibb vidékét. Ez a kikötőtől több mint 350 km-re esik, a fent nevezett Porto Tramatzu kemping homokos partjáról szálltam vízre. Megjegyezni kívánom, ez a spot keletitől dél-nyugati szélig működik, a többi offshore, tehát nem ideális. Az itt eltöltött 5 napból 4-en tudtam siklani, hol nagy (6.5 m2) – hol kis (5.0 m2) vitorlával. Miután a szél nyugati (ponente) irányúra váltott szedtük a holminkat és átköltöztünk a sokak által ismert Porto Pollora. Ez a spot azért ideális, mert lényegében bármilyen irányú szélben lehet szörfözni, persze ha elég erősen fúj. Itt összesen 3 kölcsönző található, az egyikbe pont ott tartózkodásunk idején érkezett meg a Naish 2007-es teljes rigg kollekciója. Itt aztán kaptam bőven a jóból, 2 napig megállás nélkül (éjszaka is) 6-7 bft. szél fújt. Csontig trimmelt 5.0 m2-es vitorlával + 76 literes deszkával voltam vízen, de néha elgondolkoztam azon, nem kellene-e inkább a már régen használt 3.9 m2-es vitorlát árbocra húzni. Erre aztán végül nem került sor, harmad napra pedig kicsit már gyengült a szél, így tökéletes volt 6.5 m2-es vityóra + nagydeszkára (103 lit.). Összesen 13 napot töltöttünk Szardínián, ebből 10 napon lehetett szörfözni. Figyelembe véve, hogy ott nincs olyan jellegű állandó vagy termikus szél, mint pl. a Garda Tónál vagy a görög szigeteken, ez a statisztika igencsak jónak mondható. Fontosnak tartom, hogy aki ide tervez túrát, az mindig legyen tisztában azzal, milyen irányú szél várható, mert ha nem jókor van a jó helyen, akkor nagyban csökkenhet szörfözéssel töltött időtartam. A földrajzi nyitottság miatt viszont ha elkezd a szél fújni egy adott irányból, akkor az általában több napig (3-5) fúj, tehát nem kell naponta több 100 km-ert autózni a szelet kergetvén. A sziget általában a tavaszi és őszi időszakban szeles, amikor változékony az időjárás. Egyébként Szardínia egész évben szörfözhető, a tenger januárban a leghidegebb, ilyenkor 13 fok körül mozog. Több olyan kemping is található a szigeten, amelyik egész évben nyitva van.
 

Lakohelyunk Del - Szardinian.
Itt volt szelarnyek szerencsere.

Ez Porto Pollo - 6 bft.
NP Search 5.0 m2 + Drops Carver 76 lit.
 

Riggeles kozben - szokas szerint 5.0 m2

Igen, ez egy olyan hely, ami neki is bejott
További info: Szeszák Balázs, szeszak.balazs@mail.trans-sped.hu