Talamone (Toscana) - Olaszország (2006. július 15-22)

Szél, tapasztalat:

Talamone az olasz szörfösök titkos helye. A windguru nem igazán jósol ide szelet (Italy/Southern Tuscany/Baia di Talamone), én voltam az egyetlen külföldi. Az olaszok viszont jól ismerték, hétvégén legalább százan szörföztek és kite-oztak. A helyről 2003 nyarán hallottam Bolban egy római sráctól, elmondása szerint itt nagyon ritkán van felhő, nagyon sokat fúj a szél, sekély és meleg a víz, és még télen is szoktak itt szörfözni. Az előrejelzések és a helyi internetes fotók alapján sokat kételkedtem a helyben, de gondoltam, kipróbáljuk.
A szél termikus, délben kezd el fújni és este hétig fokozatosan erősödik, négy órától hétig a legerősebb. Ha a szárazföld felett anticiklon van és az ég felhőtlen, számítani lehet az 5-6 Bft-s szélre. Szombaton, amikor megérkeztem kb. 100 olasz szörfözött 5.5-6.0 vitorlákkal. Vasárnap és hétfőn 5 Bft-s szél volt 6.0-s vitorlával mentem, kedden 4 Bft 7.0 vitorla, szerdán pihentem, mert nem volt kedvem megint 7.0-val menni három nap kiváló szörfözés után, majd csütörtökön és pénteken 6 Bft-re erősödött, és össze kellett raknom az 5.0-s Warriort, amit itthon évente egyszer tudok használni. Pénteken az 5.0 egyébként sok volt, de nem volt kisebb vitorlám. Szabályos hullámok nem alakulnak ki, mert az öböl Talamone felöli része beárnyékol, inkább olyan chop-os a felület, de azért van miről dobbantani egy-egy ugráshoz. Az olaszok azt mondták, hogy júniustól augusztusig a legjobb a szél, de egész évben lehet szörfözni, még télen is. Azt mondták, télen természetesen kell a nagyon vastag neoprén, de azért cipő, sapka és kesztyű még télen sem kell, el tudom képzelni milyen hideg lehet a víz, ha, ha, ha.
Az eddig általam meglátogatott szörfös helyek közül (Rodosz, Kos, Garda, Gargano, Bol) nekem ez tetszett a legjobban, mert itt meleg volt a víz és a szél, könnyen be lehetett menni a vízbe, és nagyon jól fújt a szél, ráadásul a hely autóval egy nap alatt jó utakon megközelíthető, lehet vinni a saját cuccot. Továbbá ez volt az első olyan hely, ahol a családom nem fázott, a hullámok nem sodorták el őket, délelőtt szinte nem is fújt a szél, amit ők kimondottan élveztek, a sekély meleg vízben a 4 éves kislányom nagyon jókat fürdött és szaladgált, szóval mindenkinek jó volt a hely.

Spot:

Baia di Talamone

A szörfözési körülmények kiválóak. Az öbölben van egy nagy parkoló (itt mondjuk megvámolják az embert fél napra 3,5 egy napra 5 EUR parkolási díjra), hétköznapokon még árnyékoló alatt is lehet parkoló helyet találni. A parkoló és a part között van egy füves sáv (mármint félig kiszáradt fű) ahol nagyon jól lehet riggelni, majd a part homokos, illetve a homokra rárakódott valami kiszáradt barna tengeri élőlény (lehet, hogy barnamoszat), ettől olyan a part, mintha puha szivaccsal lenne kirakva. A víz sekély az első kb. 30 méteren térdig ér a víz, majd persze mélyül. Jelenlétem alatt a víz kb. 27-28 fokos volt, a szélén kifelé jövet már szinte forrónak éreztem. Az idő kiváló volt, 32-34 fok volt a délutáni hőmérséklet erős meleg széllel. A körülmények miatt természetesen fürdőnadrágban lehetett szörfözni, nem kellet cipő, neoprén stb. A terep leírásból gondolom egyértelmű, hogy a kitosoknak is kiváló a terep, van bőven hely szórakozni a kötelekkel.

Szállás:

Camping Oasi

Én 8 km-re az öböltől béreltem egy kempingben egy faházat (Camping Oasi) Fonteblanda és Albinia között. A házikó nagyon igényes volt, patyolat tiszta, légkondis. Van egy kemping a szörfös öbölben is, a parttól kb. 200 méterre (www.talamonecampingvillage.com, info@talamonecampingvillage.com, +39-0564-887026). Úgy figyeltem meg, hogy sok szörfös jön lakóautókkal, ezek a parton a parkolóban maradhatnak, viszont itt nincsen tisztálkodási lehetőség és WC, lakóautó hiányában célszerű tehát bemenni a kempingbe.

Utazás:

kb. 1200km Talamone (44 33' 19.39 N és 11 08' 00.42 E) Toszkánia tartományban található a Tirrén tenger partján. A szörfös hely tulajdonképpen Talamone és Fonteblanda közötti öbölben van. Komáromból kb. 1200 km-re van Komárom-Bécs-Graz-Klagenfurt-Tarvizio-Velence-Padova-Bologna-Firenze-Siena-Grosseto-Talamone útvonalon. Firenzéig végig autópálya van, utána Sienáig 2x2 sávos kiváló minőségű autóúton lehet haladni, Siena és Grosseto között van egy egyszerű főút, majd Grosseto-tól ismét 2x2 két sávos az autóút.

Ami még hasznos:

Mindegyik kis város gyönyörű a környéken, mi Talamone-t, S. Liberata-t és Porto S. Stéfano-t néztük meg, érdemes.

További info:

Szeidl Balázs