Talamone (Toscana) - Olaszország (2007. június 30 - július 6)

Szél, tapasztalat:

Hogy miért nem hagyott bennem túl mély nyomokat Talamone? Volt ott egy lokál ürge, aki minden délután pontosan meg tudta mondani, hogy másnap milyen szél várható (vagy éppen nem várható). Ugyancsak Ő volt az, aki megemlítette, hogy érkezésünk napja előtt 3 (!) hétig nem volt említésre méltó, azaz minimum 4 bft. szél. Azt is Ő mondta, hogy az általunk leginkább kedvelt déli szél nagy hullámmal ritka vendég arrafelé, saját bevallása szerint évente 3-4 alkalommal van olyan.
Talán nem véletlen, hogy Talamone nincs jegyezve Európa frekventált spotjai között. Azoknak tudom javasolni, akik egyrészt kite-oznak, vagy éppen még tanulnak surfözni, mert ahogy írtam korábban is 3 bft. szél minden nap fújt, szélcsend egyszer sem volt.
Ezenkívül ideális kisgyermekeseknek, mert a parttól kb. 30 méterig csak bokáig ér a víz, emiatt majdnem 30 fok meleg nyáron, hullám nincs, rengeteg kisgyerek töltötte ott az egész napját. A környék szép és hangulatos, a környező kisvárosokat érdemes felkeresni időtöltés céljából, igazi mediterrán feeling ébred az emberben mindenhol.
Tipp: Déli irányultságú szelekben érdemes átruccani egy Albarese nevű kis faluba kb. 20 km-re Talamone-tól. Ott jártunkkor a szokásos 3 bft. fújdogált, de azt megállapítottuk, hogy rendkívül jó waveplacc lehet, mert már ebben a viszonylag kis szélben méteres hullámok voltak. Az egész part amúgy sem túl felkapott, a sok kiszáradt fával igencsak holdbéli a táj, sajnos mi nem tudtuk kipróbálni.

Spot:

Baia di Talamone

Az öböl déli fekvésű, a helyre jellemző termikus szél nyugati, észak nyugati irányból fúj be, már ha fúj. Érkezésünk napján úgy tűnt minden rendben lesz, dél körül elkezdett erősödni a szél, délután 15 óra felé már szerelt is mindenki, 4-5 bft. környéki szél fújt, 6.5 m2-el egész jót mentem. Persze hullámokról nem beszélhetünk, kifejezetten freestylos a placc. Aztán jött 3 nap böjtölés. Már az előrejelzésekből látszott, hogy déli irányból jön egy mediterrán ciklon, valószínűleg ez nyomta el a termikus szelet. Az idegesítő az volt, hogy 3 bft. szél minden nap fújt, kite-oztak is néhányan, sőt kezdő surfereknek is ideális volt a beállítás, de nekünk nem. Aztán amikor már majdnem haza akartunk indulni, akkor megtört a jég, a déli szél alaposan beerősödött vagy 3 órán keresztül mentem 5.3 m2-as vitorlával. Ekkor persze megnövekedtek a hullámok is, bár nem volt 1 Hookipa, de bő 2 méteres rámpák azért keletkeztek. Következő nap visszaállt a „normál menetrend” nyugat, észak-nyugati irányból fújt jó 5 bft. szél, ismét 5.3 m2-el szálltam vízre. A víz egyébként elé sekély, a parthoz közel bokáig ér, sőt még az apály – dagály jelentős. Ez a jelenség apálykor idegesítő, mert ahol korábban még simán siklottál, ott az idő múlásával olyan alacsony lett a vízállás, hogy akadt le a szkeg, pedig még igencsak messze fordultunk a parttól.

Szállás:

Camping Oasi

A talamonei öböl egyetlen kempingjében vertünk sátrat. Sajnos a kemping nem közvetlenül a parton van, elválasztja a víztől az országút illetve egy félig mezőgazdasági – félig nádas terület. Kb. 600-700 méter lehet a távolság. Így kézből surfözni nem lehet, minden nap pakolni kell. Mondjuk annyit megemlíthetek, a kempingnek privát partszakasza van, ahol csak az ott megszálló vendégek tudnak beach-elni.
A kempingárak egyébként elég borsosak. 1 éjszakára 33.- EUR 2 fő + sátor. Az autót elvileg be sem lehetne vinni csak a kipakolás – bepakolás idejére, szerencsére ettől eltekintettek valószínűleg azért, mert még nem volt főszezon és kb. 50%-os kihasználtság volt a kempingben. Mondjuk ebben az árban már sok szolgáltatás benne van, kapsz érte korlátlanul melegvizet, áramot, használhatod a medencét, van fagyasztó is (vigyázat, hűtő nincs!), a parton ingyen fekhetsz a nyugágyakra, csaphatsz 1 kört a kajakokkal vagy vízibiciklikkel.

Utazás:

kb. 1400km Debrecen – Bp. - Rédics – Fernetti – Velence – Bologna – Firenze – Siena – Grosetto – Talamone, kb. 1.400.- km. Üzemanyagárak Szlovéniában kicsivel az itthoni alatt, Olaszországban kb. 300.- Ft/lit. Mindez gázolajra értendő. Az autópálya Szlovéniában kb. 8.- EUR/irány, Olaszországban kb. 22.- EUR/irány. Egyébként ezeket a költségeket és a várható távolságot előre elég pontosan meg lehet határozni a www.viamichelin.com segítségével. Este 6 óra felé indultunk, másnap 11 órakor értünk célba, igaz folyamatosan haladtunk.

Porto San Stefano Nem egy nyócker GUN WaveMC5.3+Drops4Traxx Majdnem jibing into Vili
Perez trojka Kiállítás Talamonéban Lokál beach Talamone  

További info:

Szeszák Balázs