Zicksee és Greifenstein - Ausztria (2009)

Szél, tapasztalat:

Két nem túl egzotikus spotot szeretnék leírni, mostanában fedeztem fel őket. Elsőre meredeknek hangzik Ausztriába szörfözni menni, de mindkét hely közel van és autópályán a nyugati országrészből gyorsan elérhető.

Spot:

Greifenstein

Ez az öböl a Duna egyik kis ága Bécs/Klosterneuburg felett. A folyón vízierőművet építettek, közvetlenül mellette fekszik mesébe illő környezetben a spot. Háttérben hegyek, vár a hegyoldalban stb.Egyik nagy előnye, hogy a nyugatias szelek, amelyek nem érik el dél felé Magyarországot, egyébként is jó erővel fújva ezen a területen a Dunától délre húzódó hegyek miatt felgyorsulnak, az ide látogató néhány szörfös nagy örömére. Elképesztő volt látni, ahogy Bécsben még semmi nem fúj, majd pár km után már izgalmas 6 bft tépkedi a fák tetejét. Figyelem, a spot csak nyugatias szélben jó, akkor is pöffös és valószínűtlenül keskeny a szörfözhető vízfelület, kb. 120-130 m széles. Gyakorlatilag csak freestyle jön szóba, arra viszont kiváló a sík víz és a 80 méterenként kötelező manőverek miatt. A dunaág pont Ny-K fekvésű, félszélben lehet oda-vissza szörfözni. Áramlás nincs, a parthoz túl közel viszont nem érdemes menni, mivel faágak hajolhatnak a víz fölé. Árvíz esetén elönti a víz az egész területet, ilyenkor nem lehet szörfözni. Csalogató lenne az erőmű alatti szélesebb hasonló irányban fekvő vízfelület, ott azonban a hajóforgalom miatt a sportolás tilos. Útvonal: javasolt GPS navigátort használni, mert Bécsen át kell jönni, Klosterneuburg, majd Greifenstein falucska a cél, aztán jobbra feltűnik a tarajos víz és az ütemesen bólogató, susogó ártéri erdő. A vasút alatt át kell menni és érdemes balra fordulva a legelső nagyobb parkolóban megállni, mert a továbbiakban ártéri üdülőövezet következik ahol nem szívesen látják a külföldi, nagy eséllyel tilosban parkoló autót. Az ingyenes parkolóból kellemes füves területen lehet riggelni. Az infrastruktúra jó, büfé, WC is van. Nyáron itt esetleg strandoló tömeg lehet, de szörfözni csak néhány helyi nyaralótulajdonos és 1-2 megveszekedett freestyler szokott. Lényegében a spot különösen kiéhezett szörfösöknek jelenthet jó alternatívát nyugatias szélben. Budapesttől 250 km, aminek nagy része autópálya, több személlyel bevállalható, néhány nagyon olcsó benzinkút is van a közelben. Bővebben szép fotókkal illusztrálva www.windkraftsport.com (spotguides), illetve a windfinder St. Pölten (SW-Wind) és Tulln(W-Wind) előrejelzését kell figyelni.

 

Zicksee

Bő 10 km-re keletre fekszik a Fertő- tótól ez a hasonló, ám jóval kisebb tavacska. Mönchhof felé kell letérni a határ után az autópályáról. Illetve ezért a 8 km-ért nem is kellene megvenni az osztrák matricát, inkább Nickelsdorf felé érdemes kerülni- de figyelem, visszafelé csak Magyarországon a kishatár után menjünk fel az autópályára, mert egy esetleges határ előtti ellenőrzés kínos magyarázkodásba torkollhat a matrica hiánya miatt. (ugyanez érvényes a Fertő egyéb pontjait célba vevőknek is!) Frauenkirchen után St. Ändra am Zicksee az útirány. Itt a régi malomnál egyből jobbra, át a vasúton egyenesen a tóhoz jutunk. Balra fordulva a strandnál pár száz méter után megpillantjuk a helyi szörfklub zöld épületét, szépen nyírt pázsittal és általában a tömeg teljes hiányával. Podersdorfihoz hasonló szélviszonyok mellett biztonságos, családias terület, hullámok nélkül. Erős szélben is síkvíz jellemző, ami a a partra merőleges típusos ÉNY-i széliránnyal abszolút biztonságos. Emellett még a 1x0.5 km kiterjedésű tó max. köldökig ér, úgyhogy ideális tanulóhely. Ne tessék lenézni a spotot, néhány éve speed világkupát rendeztek itt, emellett erősszeles freestyle-ra is jó alternatíva ha valaki nem szereti a podersdorfi lötyögős-hullámos vizet. További előnye, hogy az idény nagy részében megspórolható a podersdorfi 7-8 eurós belépődíj. Egyetlen nagy hátránya viszont, hogy hasonlóan a Fertőhöz, a kezdeti kavicsos part után belül a talaj iszapossá válik, ami sajnos a nap végén szivacsos deszkamosást tesz szükségessé, egyébként nem marad semmi nyoma. Az ország ÉNY-i csücskében (és máshol nem) fújó szél esetén jelent a síkvizet kedvelőknek figyelemreméltó lehetőséget.

Utazás:

Budapest 250 km autópályán

 
További info: Slajder